Uhapšen haker odgovoran za GTA VI fijasko

Uhapšen haker odgovoran za GTA VI fijasko

U ponedeljak smo vam preneli vest kako se dogodilo možda i najveće otkrivanje nezvaničnih informacija u istoriji industrije video igara kada je na internetu osvanulo više od 90 video klipova iz rane faze razvoja GTA VI. Da budemo iskreno, bilo je samo pitanje vremena pre nego što ovog “hakera” pronađu i uhapse, a kako prenosi Endgadget, izgleda da se to i dogodilo.

Brza akcija


Snage reda i zakona u Ujedinjenom Kraljevstvu uhapsile su sedamnaestogodišnjeg hakera za koga se pretpostavlja da je odgovoran za to što je preko devedeset video snimaka rane verzije video igre GTA VI pronašlo put do bespuća interneta. Kako navodi novinar Metju Kiz, ovo hapšenje rezultat je združene istrage između policijske uprave grada Londona, nacionalne jedinice Ujedinjenog Kraljevstva za “cyber” kriminal, i koga drugog nego FBI. U ovom trenutku, policijske snage nisu želele da daju nikakav dodatni komentar o ovom hapšenju.

Nije samo GTA VI


Međutim, izgleda da ovaj mlađani stručnjak nije odgovoran samo za snimke iz video igre GTA VI. U ranijem toku meseca septembra i kompanija Uber pretrpela je hakerski napad. Tokom ove nedelje, kompanija je izjavila kako “napadač” nije uspeo da dođe do korisničkih podataka, ali da se isto tako još uvek ispituje opseg štete koja je napravljena, a čelnici ove kompanije sugerisali su da je u pitanju ista osoba koja je odgovorna za GTA VI video snimke i da se možda dovodi u vezu sa dobropoznatom hakerskom grupom Lapsus$.

Ovaj tinejdžer uhapšen je u Oksfordširu, gde se pretpostavlja da živi jedan od vođa ove hakerske grupacije. U ovom trenutku nema više informacija o hapšenju niti o potencijalnim kaznama koje će ovaj momak morati da pretrpi. Ali, ono što je neverovatno jeste da jedan sedamnaestogodišnjak ima toliko znanja i veštine da upadne u sisteme velikih kompanija i iz njih izvuče ovako bitne informacije. U iskušenju smo da kažemo “svaka čast”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *