NASA otklonila kvarove, očekuje nas ponovni pokušaj Artemis 1 lansiranja

NASA otklonila kvarove, očekuje nas ponovni pokušaj Artemis 1 lansiranja

Welcome to WordPress. This is your first post. Edit or delete it, then start writing!

Krajem avgusta meseca ove godine dogodio se prvi neuspešni pokušaj lansiranja Artemis 1 svemirske letelice zbog problema sa sprovođenjem i upotrebljavanjem pogonskog goriva. Nakon njega, ponovno neuspešno lansiranje dogodilo se 3. septembra, samo nekoliko dana kasije. Međutim, kako navodi Endgadget, problemi su izgleda otklonjeni, a novo lansiranje je zakazano.

Rešeni problemi

Nakon popravljanja problema koji su otkriveni tokom prethodnih pokušala slanja svemirske letelice Artemis 1 na put ka Mesecu, NASA je uspešno obavila testiranje dodavanja ohlađenog goriva u sistem za inicijalno lansiranje. Uočeni problem uzrokovao je stvaranje prevelikog pritiska koje su se javljale u linijama za dovođenje goriva do motora, što je i dovodilo do curenja vodonika i neophodnosti za odlaganjem lansiranja zbog ugroženosti života posade.

Kako bi otklonili ovaj problem, tim inženjera iz NASA podesio je proceduru za punjenje raketnih motora gorivom tako što su usporili tempo promene internih temperatura i pritiska i time sprečili pojavu preteranog “curenja” vodonika. Pored toga, zamenjeni su i “pečate” nakon što su primetili blago ulegnuće koje je najverovatnije doprinelo stvaranju pogodne situacije za curenje vodonika. U ovom trenutku, nivo curenja vodonika doveden je u granice normale i ukoliko se dogodi prilikom lansiranja ne bi trebalo da dovede do neželjenih posledica i ponovnog otkazivanja.

IZVOR: benchmark.rs

One thought on “NASA otklonila kvarove, očekuje nas ponovni pokušaj Artemis 1 lansiranja”

  1. Hi, this is a comment.
    To get started with moderating, editing, and deleting comments, please visit the Comments screen in the dashboard.
    Commenter avatars come from Gravatar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *